Trinn 4: Individuell besvarelse på ForBedringsundersøkelsen

FORMÅL: få inn relevant informasjon om status for både arbeidsmiljø og pasientsikkerhet

Det er ikke noen endringer i hvordan selve undersøkelsen er bygget opp eller hvordan hver ansatt skal svare. Men det er klokt å reflektere over hva du kan gjøre for at svarprosenten skal bli så høy som mulig:

Hva trenger dine ansatte av praktisk tilrettelegging for å gjennomføre undersøkelsen? Har de tilgang til PC? Kan de ta undersøkelsen helt i begynnelsen eller slutten av et arbeidspass (under arbeidstid)?

Kan du bruke gode eksempler fra tidligere år, om hva undersøkelsen fikk for konkrete resultater/oppfølging, som en positiv påminnelse om at det er viktig at de svarer?

Har du ansatte som kan ta oppgaven med å mobilisere kollegaer til å gjennomføre undersøkelsen?

Hvordan kan du minne dine ansatte på undersøkelsen underveis? Kan dere feire når svarprosenter har blitt nådd (“nå har 65% svart…”)? Kan dere “konkurrere” med andre enheter?

Dersom noen er skeptisk/uvillig til å ta undersøkelsen, kan du invitere til en samtale om hvorfor? (Ikke nødvendigvis for å overbevise ham eller henne å ta den, men slik at du selv forstår hva som er grunnen. Kanskje personen er bekymret for at anonymiteten ikke er reell, eller har negative erfaringer fra andre undersøkelser?)

 

Dere bør ta en statusvurdering i ledergruppen mens undersøkelsen er åpen, for å drøfte både hva dere eventuelt kan gjøre for å få flere til å svare, men også for å drøfte hvordan andre tiltak og informasjonskilder kan supplere det dere får inn.

 

NB! Husk på at ForBedring ikke er en undersøkelse av deg som leder, men av arbeidsmiljø og pasientsikkerhet som alle har et ansvar for.

symbol_web

© Sammen om ForBedring 2024

Utviklet i samarbeid med

Metodehefte for ledere

Her kan du laste ned digital utgave av Metodeheftet i PDF filformat. Denne er tilpasset for visning på skjerm og lavoppløselig utskrift.

Ved ønske/behov for trykt papirversjon kontakt en av følgende: